Wat mijn cursisten zeggen over alexandertechniek

Ik laat mijn nek en hals vrij

Hanneke Oostendorp

Omdat het zingen niet meer goed lukte ben ik zangles gaan nemen. Ondanks alle oefeningen schoot het niet op, het was alsof mijn stem niet bevrijd wilde worden. De zangdocente wees mij op Alexander therapie.  Na de eerste les, waar een basis oefening geoefend werd, merkte ik dat ik deze oefening  in mijn dagelijks leven kon inzetten, de eerste ontdekking was tijdens het fietsen.  Na een paar lessen ging de zangles opeens een stuk beter, ik was al van een stukje last bevrijd.  De therapie heeft mij enorm geholpen, ik heb minder last van rugpijn en slaap zelfs beter. De training van Gertje wordt ondersteund door visueel materiaal of een artikel zodat het duidelijk wordt waarom het werkt. De bijzondere combinatie van richting geven, maar tegelijkertijd je niet bemoeien met je lichaam  wordt door Gertje op een heel prettige en rustige manier aangeleerd.  Alexander therapie  zie ik als een investering voor mijn verdere leven omdat ik het tijdens al mijn bezigheden kan inzetten.

Robert van Raadshooven Hoefsmit

Mijn lichaam wordt door werkzaamheden als hoefsmid zwaar belast. Dit uitte zich vooral in pijnlijke schouders en een enorme verstarring van mijn romp. Tijdens de lessen heeft Gertje mij geholpen met simpele bewegingen. Door het bewuster leren bewegen is de pijnlijke spierspanning flink afgenomen. Nu is mijn lichaam weer soepeler. ‘s Ochtends ben ik minder stram. Paardrijden gaat weer prettig, ik beweeg dynamischer. Nog regelmatig volg ik een les bij Gertje. Op deze manier onderhoud ik mijn lichaam én ik leer elke keer weer iets nieuws. De bewegingsmogelijkheden van mijn lichaam verbeteren nog steeds.

HELMA Boing 

Sinds een jaar of tien speel ik dwarsfluit. Ik liep tegen een aantal dingen aan waar ik graag verbetering in wilde (o.a. klank en ademhaling), was hier vooral technisch mee bezig en kon er zelf onvoldoende grip op krijgen. Een aantal maanden geleden kwam ik voor het eerst bij Gertje voor een gecombineerde Alexandertechniek- en fluitles. Zij gaf aan dat het antwoord op mijn vragen misschien wel voor een groot deel via een andere benadering te vinden waren. En....inderdaad! Door voorrang te geven aan beleving en gevoel ontstond er voor mij een andere manier van bezig zijn met muziek. Ontspanning, een goede houding en daarbij richting geven, zorgde er ook voor dat ik op een veel prettiger manier kon spelen en dat ik een heel positieve ontwikkeling ervaar waar ik blij mee ben.

Daarnaast heb ik veel waardering voor de manier waarop Gertje lesgeeft; kundig, interactief, inspelend op de behoefte van de ander die zij prima kan waarnemen, aanbieden van mogelijkheden en daarbij de eigenheid van de ander respecteert.

 

Berry (40) Alexandertechniek heeft mijn leven veranderd.

Op mijn 26ste, kreeg ik voor het eerst rugklachten, die in de loop van de tijd verschoven naar nek en schouders. In tijden van stress, spanning en overbelasting verergerde de klachten behoorlijk. Sinds twee jaar, heb ik een zware baan als project manager. Ik had op een gegeven moment zoveel klachten dat ik me serieus begon af te vragen of ik er niet beter met mijn baan kon stoppen. Een krantenartikel over Alexander techniek sprak me meteen aan. En ik kan niets anders zeggen, dan dat het onvoorstelbaar krachtig werkt. In het begin is het richtingen denken best lastig en zelfs een beetje vaag. Als echter na 3 weken je klachten voorbij zijn, je energie toeneemt en je in staat bent om tijdens je werk je lichaam te ontspannen in situaties waar je dat daarvoor absoluut niet kon, dan is er geen superlatief dat voldoet. Ik ben nu 4 maanden, een stuk of wat lessen en een paar boeken verder. Ik vergeet Alexander soms wel eens, maar ik ben vrouw met cirkels nu gelukkig in staat de hoofdpijn die soms bij de verkramping van mijn nek ontstaat, weg te ‘Alexanderen’.

vrouw met cirkels
Bram (35, leidinggevende, last van nek en armen en moeilijkheden met zittend werk). Door de Alexanderlessen ben ik alerter geworden. Ik neem meer waar van wat er om mij heen gebeurt en ben er meer bij betrokken. Dit geeft ook een wisselwerking, waardoor andere mensen weer meer op mijn aanwezigheid reageren. Mijn houding is sterk verbeterd, omdat ik mijn aandacht er op richt. 

Eliza (55, dienstverlenend beroep, veel last van heesheid en een trillende arm)Eerst was ik gefixeerd op mezelf en mijn problemen, geen aandacht voor mijn omgeving: “Ik was helemaal ineengekrompen”. Dit is echt een sleutel tot de oplossing: mijn stemproblemen zijn opgelost en mijn arm functioneert goed en ik ben minder zenuwachtig.  

Annette (65, op les gekomen na ingrijpende operaties)

Ik voel met beter dan ik me de laatste tien jaren heb gevoeld, zelfs beter dan vóór de problemen ontstonden. Ik ben nu weer iemand met mogelijkheden i.p.v. een probleem. 

Koen (20, conservatoriumstudent piano)
Verrassend hoeveel innerlijke ruimte er ontstaat voor het musiceren. 

 

(De illustratie is van Anneke Brinkerink)

naar boven